So sánh mạng internet FPT Viettel và VNPT nên lắp mạng nào

Mạng internet FPT, Viettel và VNPT: nên lắp mạng nào tốt nhất?

Bạn băn khoăn không biết nên sử dụng mạng internet của nhà cung cấp nào. Bài viết này sẽ có cái nhìn khái quát nhất về 3 nhà cung cấp dịch vụ mạng, so sánh mạng internet FPT Viettel và VNPT, giúp bạn trả lời câu hỏi: Nên lắp mạng nào tốt nhất?

Cùng với sự gia tăng về nhu cầu sử dụng, thì cũng không ít nhà cung cấp dịch vụ mới nổi lên. Nhưng hiện nay, 3 nhà cung cấp dịch vụ internet tốt nhất hiện nay là FPT, Viettel và VNPT.

Nên lắp mạng internet của nhà cung cấp nào ?

Hiện nay, tất cả các nhà mạng đều cung cấp dịch vụ internet cáp quang FTTH mới nhất, cho nên và đường truyền thì cũng không có sự chêch lệch nhiều.

So sánh mạng internet fpt viettel vnpt
Nên lắp mạng nào ?

Có chăng chỉ là độ suy hao theo chiều dài từ hộp cáp tổng của nhà mạng đến nơi bạn sử dụng.

Nhưng với đường truyền cáp quang hiện nay thỳ độ suy hao gần như không đáng kể ( < 200m là OK).

Trước hết, chúng ta cùng tìm hiểu qua về lịch sử hình thành và phát triển của 3 nhà mạng.

Đầu tiên là FPT Internet

Công ty Cổ Phần Viễn Thông FPT Internet ( viết tắt là FPT Internet) là công ty chuyên cung cấp các dịch vụ internet của Tập Đoàn FPT.

Thành lập từ năm 1997,lâu đời thứ 2 chỉ sau VNPT đến nay với hơn 20 năm hoạt động và phát triển FPT là 1 trong những nhà cung cấp dịch vụ internet số 1 tại Việt Nam.

FPT Internet phát triển mạnh mẽ tại 2 thành phố lớn là Hà Nội và Hồ Chí Minh, lượng khách hàng đăng ký lắp mạng FPT tại đây là lớn nhất cả nước.

Đến nay FPT Internet cũng đã có hạ tầng trên toàn quốc vươn rộng hơn ra cả thị trường Campuchia, Lào, MyanMar…

VNPT Telecom

VNPT là nhà cung cấp dịch vụ internet lâu đời nhất tại Việt Nam, cùng với đó là số lượng khách hàng trên toàn quốc lớn nhất.

VNPT cung cấp được dịch vụ trên hầu hết các địa phương trên toàn quốc, kể cả vùng núi, hải đảo..

Viettel Telecom

Viettel mặc dù đến sau về công nghệ so với 2 nhà mạng trên, nhưng cùng với sự phát triển về dịch vụ viễn thông di dộng, Viettel nhanh chóng trở thành 1 trong 3 nhà cung cấp dịch vụ internet hàng đầu tại Việt Nam.

Trái với FPT, Viettel tập trung khai thác vào các đối tượng vùng tỉnh, nông thôn…

Các tiêu chí so sánh mạng internet FPT, Viettel và VNPT

Sau đây là các tiêu chí so sánh giữa mạng FPT Viettel và VNPT, bạn nên lắp mạng nào ?

So sánh về băng thông

Các nhà mạng lớn có tốc độ đường truyền trong nước tương đương nhau, trong quá trình sử dụng không bị giật, lag và bảo mật tuyệt đối.

Tuy nhiên, chỉ duy nhất FPT có gói cước tốc độ 1Gbps -(1000Mbps) nhưng chắc chỉ làm PR hoặc chưa phát triển mạnh mẽ gói cước này.

>> Xem ngay: Hướng dẫn tăng tốc độ mạng Internet 

Đối với đường truyền Quốc tế, mạng VNPT có băng thông cao hơn các nhà mạng khác. Tuy nhiên, băng thông đường truyền quốc tế của VNPT thường hay bị ảnh hưởng bởi cáp biển AAG, đây là điều bạn cần chú ý nếu như có nhu cầu lắp đặt mạng internet này.

Nếu có sự cố cáp quang biển thì FPT sẽ có lợi thế về tốc độ ổn định hơn dù cho có gặp sự cố này.

Đánh giá: VNPT = Viettel = FPT

So sánh về tính ổn định

Có thể nói tính ổn định trong quá trình truy cập internet của các nhà mạng lớn đều được đảm bảo nhưng nếu xét kỹ càng hơn thì VNPT có hạ tầng mạnh nhất nên có độ ổn định cao hơn so với 2 nhà mạng còn lại.

Đánh giá: VNPT > FPT > Viettel

So sánh về giá cước

Chính vì sự cạnh tranh trong lĩnh vực viễn thông ngày càng gia tăng cho nên giá cước của các nhà mạng không chênh lệch nhiều, chỉ dao động từ 10.000 – 20.000 vnđ, tuy nhiên VNPT vẫn có giá cước đắt nhất

Giá cước của VNPT

giá cước vnpt

Giá cước của Viettel

giá cước viettel

Giá cước của FPT

Super22 Super35 Super50 Super65 (☆)
Download 22 Mbps 35 Mbps 50 Mbps 65 Mbps
Upload 22 Mbps 35 Mbps 50 Mbps 65 Mbps
TỐC ĐỘ TRUY CẬP INTERNET QUỐC TẾ
Download 3.360 Kbps 3.360 Kbps 6.300 Kbps 6.300 Kbps
Upload 3.360 Kbps 3.360 Kbps 6.300 Kbps 6.300 Kbps
Giá chỉ từ 185.000đ/ tháng 195.000đ/ tháng 235.000đ/ tháng 300.000đ/ tháng

 

Đánh giá: FPT > Viettel > VNPT

So sánh về khu vực triển khai lắp đặt mạng internet

Nếu như ở các thành phố lớn thì quý khách không cần phải quan tâm đến vấn đề này khi có nhiều sự lựa chọn khác nhau. Tuy nhiên với những người ở vùng sâu, vùng xa thì đây lại là vấn đề đáng quan tâm.

Nếu như VNPT có vùng phủ triển khai lắp đặt lớn, cả ở nông thôn và thành thị đều có thì FPT Internet lại có vùng phủ mạnh ở thành thị, đến thời điểm hiện tại cũng phát triển và mở rộng nhiều tại khu vực nông thôn.

Trong khi đó thì Viettel hà nội có vùng phủ triển khai ít cho nên nhà mạng này đang hướng tới mở rộng thêm cả ở hà nội và nông thôn.

Đánh giá: VNPT > FPT = Viettel

So sánh về dịch vụ kèm theo

Cả 3 nhà cung cấp mạng đều có dịch vụ truyền hình kèm theo với mức giá tương đương. Nhưng mình khuyên bạn nếu không có lựa chọn khác thì không nên sài dịch vụ truyền hình của Viettel và VNPT, thực sự trải nghiệm truyền hình của 2 ông này chuối lắm.

Truyền hình FPT tỏ ra vượt trội hơn hẳn so với 2 đối thủ của mình, do cae Viettel và VNPT đều không tập trung phát triển về mảng này.

Riêng FPT, truyền hình đặc sắc, kho nội dung phong phú, chất lượng hình ảnh tốt, bên FPT còn cung cấp cả đầu truyền hình 4K… Thậm chí họ còn vượt mặt cả nhà cung cấp dịch vụ truyền hình lớn như VTV CAB, SCTV, VTC, An Viên…. về chất lượng.

Đặc biệt về giá cả khi đăng ký combo internet + truyền hình thì FPT cũng có lợi thế về giá.

Đánh giá: FPT > VNPT > Viettel

So sánh về dịch vụ chăm sóc khách hàng

Đây cũng là một tiêu chí bạn nên quan tâm khi lựa chọn nhà cung cấp mạng.

Theo đánh giá của nhiều người dùng internet, trong 3 nhà mạng lớn hiện nay thì FPT có chính sách chăm sóc, hỗ trợ khách hàng tốt và chuyên nghiệp nhất.

Trong khi đó thì Viettel lại có quá nhiều dịch vụ và tập trung nhiều về di động cho nên dịch vụ chăm sóc khách hàng cho dịch vụ cố định chưa thực sự tốt, tuy nhiên đối với phong cách quân đội thì sớm muộn cũng sẽ ngon.

Còn VNPT được cho là thiếu chuyên nghiệp hơn, chắc do phong cách nhà nước lâu đời.

Năm 2019, FPT được trao danh hiệu nhà cung cấp dịch vụ internet cố định có ” chất lượng dịch vụ và chăm sóc khách hàng tốt nhất “.

Kết Luận

Trên đây là những đánh giá khách quan về so sánh mạng internet FPT Viettel và VNPT, 3 nhà cung cấp dịch vụ mạng internet tốt nhất tại Việt Nam hiện nay.

Nếu như bạn cần độ ổn định cao, băng thông quốc tế bạn có thể lựa chọn giữa FPT và VNPT, nếu bạn ở cùng nông thôn,khu ít dân cư bạn có thể tham khảo Viettel hoặc VNPT.

Còn nếu bạn cần chất lượng dịch vụ tốt, giá rẻ, chăm sóc khách hàng bạn cân nhắc giữa FPT và Viettel.

Nếu bạn thích trải nghiệm, chơi game hay xem truyền hình thì FPT là lựa chọn số 1 của bạn.

Tin rằng những chia sẻ trên đây sẽ giúp bạn tìm được nhà cung cấp dịch vụ mạng hợp lý và tốt nhất.

Trân trọng cám ơn !

Công ty Cổ Phần Viễn Thông FPT Internet 

 • Website: https://fptinternet.net/
 • Hotline: 0969.000.486
 • CSKH: 098.353.1771
 • Địa chỉ: 48 Vạn Bảo Phường Ngọc Khánh, Quận Ba Đình, Hà Nội

Bài viết này hữu ích như thế nào?

Đánh giá trung bình 3 / 5. Vote count: 8

Không có phiếu bầu cho đến nay! Hãy là người đầu tiên đánh giá bài này.

60 thoughts on “So sánh mạng internet FPT Viettel và VNPT nên lắp mạng nào

 1. have a peek at this site says:

  I think this is one of the most significant information for me. And i’m glad reading your article. But should remark on few general things, The site style is ideal, the articles is really excellent : D. Good job, cheers

 2. invisalign express says:

  I am typically to running a blog and i actually admire your content. The article has really peaks my interest. I’m going to bookmark your web site and maintain checking for new information.

 3. Website thú cưng says:

  Greetings from Idaho! I’m bored to death at work so I decided to check out your site on my iphone during lunch break. I really like the info you present here and can’t wait to take a look when I get home. I’m surprised at how fast your blog loaded on my mobile .. I’m not even using WIFI, just 3G .. Anyways, great blog!

 4. hotels on panama city beach front says:

  I loved as much as you’ll receive performed right here. The caricature is tasteful, your authored subject matter stylish. nevertheless, you command get got an nervousness over that you would like be handing over the following. sick surely come further beforehand once more as precisely the same nearly very often inside case you shield this increase.

 5. Collin Kulakowski says:

  Have you ever heard of second life (sl for short). It is essentially a game where you can do anything you want. Second life is literally my second life (pun intended lol). If you want to see more you can see these sl websites and blogs

 6. Malika Imbimbo says:

  Have you ever heard of second life (sl for short). It is basically a video game where you can do anything you want. Second life is literally my second life (pun intended lol). If you want to see more you can see these sl authors and blogs

 7. Dion Besong says:

  Have you ever heard of second life (sl for short). It is essentially a video game where you can do anything you want. sl is literally my second life (pun intended lol). If you want to see more you can see these sl articles and blogs

 8. Suzanna Jurasin says:

  Have you ever heard of second life (sl for short). It is essentially a game where you can do anything you want. SL is literally my second life (pun intended lol). If you want to see more you can see these Second Life websites and blogs

 9. Olinda Dzledzic says:

  Have you ever heard of second life (sl for short). It is essentially a video game where you can do anything you want. SL is literally my second life (pun intended lol). If you would like to see more you can see these sl articles and blogs

 10. Judi Thelen says:

  Have you ever heard of second life (sl for short). It is essentially a online game where you can do anything you want. SL is literally my second life (pun intended lol). If you would like to see more you can see these second life authors and blogs

 11. Ena Dieckmann says:

  Have you ever heard of second life (sl for short). It is essentially a game where you can do anything you want. sl is literally my second life (pun intended lol). If you want to see more you can see these Second Life articles and blogs

 12. Carmelo Gustine says:

  Have you ever heard of second life (sl for short). It is essentially a video game where you can do anything you want. Second life is literally my second life (pun intended lol). If you want to see more you can see these sl authors and blogs

 13. Elza Wortinger says:

  Have you ever heard of second life (sl for short). It is basically a online game where you can do anything you want. sl is literally my second life (pun intended lol). If you would like to see more you can see these Second Life websites and blogs

 14. Chelsie Zukowski says:

  A person essentially help to make seriously articles I would state. This is the very first time I frequented your web page and thus far? I surprised with the research you made to make this particular publish extraordinary. Fantastic job!

 15. fathor hoodie says:

  Greetings from Carolina! I’m bored at work so I decided
  to check out your website on my iphone during lunch break.
  I enjoy the information you provide here and can’t wait to
  take a look when I get home. I’m shocked at how fast your
  blog loaded on my mobile .. I’m not even using WIFI, just 3G ..

  Anyways, great blog!

 16. tuyen nhan vien cham soc thu cung says:

  Simply want to say your article is as astounding. The clarity to your submit is simply nice and i can assume you’re an expert on this subject. Fine together with your permission let me to snatch your RSS feed to keep up to date with impending post. Thank you a million and please continue the gratifying work.

 17. Brant Medel says:

  Its like you read my mind! You appear to know a lot about this, like you wrote the book in it or something. I think that you can do with a few pics to drive the message home a little bit, but other than that, this is magnificent blog. An excellent read. I will certainly be back.

 18. we just did 46 hat says:

  I was wondering if you ever considered changing the structure of your blog? Its very well written; I love what youve got to say. But maybe you could a little more in the way of content so people could connect with it better. Youve got an awful lot of text for only having 1 or two pictures. Maybe you could space it out better?|

 19. theragun liv says:

  Please let me know if you’re looking for a article author for your site. You have some really great posts and I believe I would be a good asset. If you ever want to take some of the load off, I’d love to write some material for your blog in exchange for a link back to mine. Please send me an e-mail if interested. Thank you!|

 20. junk car buyer near me says:

  Thank you a bunch for sharing this with all people you really recognize what you’re speaking approximately! Bookmarked. Please also visit my website =). We will have a hyperlink trade arrangement among us|

 21. how to backup wordpress site says:

  I definitely wanted to send a word so as to thank you for those splendid ways you are showing on this website. My extensive internet research has finally been honored with good points to exchange with my family. I ‘d express that most of us visitors actually are unquestionably blessed to live in a perfect website with many outstanding professionals with beneficial advice. I feel very fortunate to have come across your entire web pages and look forward to many more awesome times reading here. Thank you once again for everything.

 22. zortilo nrel says:

  Excellent read, I just passed this onto a friend who was doing a little research on that. And he just bought me lunch since I found it for him smile Therefore let me rephrase that: Thanks for lunch!

 23. Gabriela says:

  I am curious to find out what blog system you are utilizing?
  I’m having some small security problems with my latest blog and I’d like to find
  something more risk-free. Do you have any solutions?

 24. Corine says:

  Howdy! I know this is kind of off topic but I was wondering which blog platform are you using
  for this website? I’m getting sick and tired of WordPress because I’ve had problems with hackers and I’m
  looking at alternatives for another platform.
  I would be great if you could point me in the direction of a good platform.

 25. Garry says:

  Pretty section of content. I just stumbled upon your website and in accession capital to assert that I get
  in fact enjoyed account your blog posts. Anyway I’ll be subscribing to your feeds and even I achievement you access consistently quickly.

 26. Buster says:

  I think this is one of the most significant information for me.

  And i am glad reading your article. But should remark on few
  general things, The web site style is wonderful, the articles is really great
  : D. Good job, cheers

 27. Selena says:

  Your style is really unique in comparison to other folks I
  have read stuff from. Many thanks for posting when you’ve
  got the opportunity, Guess I’ll just book mark this page.

 28. superbeets says:

  Do you mind if I quote a couple of your posts as long as I provide credit and sources back to your weblog? My blog site is in the exact same area of interest as yours and my visitors would certainly benefit from a lot of the information you present here. Please let me know if this alright with you. Regards!|

 29. Ciara says:

  Excellent way of describing, and good piece of writing to take facts about my presentation subject matter,
  which i am going to present in institution of higher education.

 30. Leola says:

  That is a good tip particularly to those new to the blogosphere.
  Simple but very precise info… Thank you for sharing this one.

  A must read post!

 31. whole house atmospheric water generator says:

  Hey there just wanted to give you a quick heads up. The text in your article seem to be running off the screen in Safari. I’m not sure if this is a formatting issue or something to do with internet browser compatibility but I thought I’d post to let you know. The style and design look great though! Hope you get the issue solved soon. Kudos|

 32. feed says:

  Do you mind if I quote a few of your posts as long as I provide credit and sources back to your website? My blog site is in the very same area of interest as yours and my users would really benefit from a lot of the information you provide here. Please let me know if this okay with you. Appreciate it!|

 33. feed says:

  Hi! Do you know if they make any plugins to protect against hackers? I’m kinda paranoid about losing everything I’ve worked hard on. Any tips?|

 34. thefeed says:

  Hi, Neat post. There’s an issue along with your web site in web explorer, would check this? IE nonetheless is the market leader and a large component to folks will pass over your magnificent writing because of this problem.|

 35. VN88 says:

  Tôi luôn thích chơi các trò chơi casino trực tuyến với VN88. Họ là một thương hiệu sòng bạc trực tuyến đáng tin cậy.

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai.